maandag 5 mei 2014

Nieuwe versie CV thermostaat

Ons huis is iets anders opgebouwd dan de gemiddelde eengezinswoning. Het feit dat het een dijkwoning is, maakt de indeling al bijzonder. Daarnaast is het in de crisisjaren vlak voor de tweede wereldoorlog gebouwd. Degelijkheid was toen belangrijk, alleen niet alle bouwmaterialen waren voldoende voorradig. Hierdoor zijn de balken aan het plafond in onze kamer niet allemaal gelijk van formaat. De meest in het oog vallende verschillen hebben we gecamoufleerd door er een lat naast te maken. 

Op de begane grond vanaf de voorzijde gezien, is een kleinere woonruimte en aan de achterzijde een grotere woonruimte gesitueerd. Oorspronkelijk was de huiskamer aan de voorkant bedoeld, en de grotere ruimte aan de achterkant was de keuken. In de voorbije jaren zal dit wel eens gewijzigd zijn. Immers, de zogenaamde "opkamer" waar je alleen zondags zat kwam in ongebruik, en de grote woonkeuken werd ingeruild voor een huiskamer. Je ziet in de gelijksoortige huizen naast ons daarom varianten met keuken voor en met keuken achter. 

We hebben het geluk gehad op enig moment het huis van de buren te kunnen kopen. Men zegt wel eens: "Het huis van de buren is maar één maal te koop". Bij ons deed dit verschijnsel zich meerdere keren voor. Toen wij onze kans schoon zagen, hebben we toegehapt. Uiteraard pas nadat wij een hele goede vriend bereid vonden om ons te helpen met verbouwen. Zijn we hem nog steeds zeer dankbaar voor!!! Uiteindelijk heeft dit geleid tot het samenvoegen van twee kleine dijkwoningen tot een flink woonhuis. 

Veel van de constructie van het huis (beide huizen in samengevoegde staat) hebben we in oude staat gelaten, en hierdoor zijn veel afzonderlijke ruimtes ontstaan. In een standaard woonhuis is het gebruikelijk dat je een centrale verwarmingsthermostaat in de huiskamer plaatst, met daarnaast thermostaten op de radiatoren in de overige kamers. Dit betekent dat wanneer je warmte vraagt van de centrale verwarmingsketel, de kamer waarin de thermostaat zich bevindt, opgestookt wordt tot de gevraagde temperatuur. Deze situatie past niet bij onze manier van wonen. Regelmatig zitten wij 's avonds in onze eetkamer, en minder in de huiskamer. Om toch een beetje bewust te stoken, en het toch nog enigszins comfortabel te hebben, zijn we op zoek gegaan naar een uitgebreide centrale vermingsthermostaat die de diverse zone's in huis afzonderlijk van elkaar kan warm stoken. Deze hadden we snel gevonden, met slechts één beperking. Er waren maar acht zone's. De nieuwe versie van de thermostaat heeft echter twaalf zone's. Doordat de fabrikant momenteel een heel gunstige inruilregeling heeft, hebben wij onze kamerthermostaat om kunnen ruilen voor de nieuwe versie. Hierdoor hebben wij ons verwarmingsprogramma dit weekend nog beter aan kunnen aanpassen aan onze behoefte! Dit betekent niet alleen meer comfort, maar zeker ook zuiniger stoken!
Helemaal blij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten